ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

България и разширяването на Европейския съюз

Автор: Ирина Бокова дата: 15/06/2000 (Брой 3 2000г.) от 31 до 35 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

В статията се анализират по-подробно някои най-важни аспекти на подготовката на България за членство в Европейския съюз. На България и е необходима национална стратегия за присъединяване към ЕС. Реалистичният подход изисква да се отбележи, че България не изпълнява в момента най-важните критерии за членство, а по-точно тези, които се отнасят до състоянието и развитието на икономиката и нейната конкурентоспособност. Тревожна е и продължаващата политическа еуфория, неподплатена от конкретни и целенасочени действия.
Процесът на интеграция очевидно се развива на две нива – едното е свеждането на стандартите и критериите за степен на готовност за интегриране единствено и само до формалните и правни норми, които трябва да се въведат в националното законодателство; другото ниво е съзнателният избор на социален, икономически и политически път на развитие, който ще доведе и до по-силни позиции спрямо ЕС.

За автора

Ирина Бокова е политик и дипломат. В периода 1982-84 г. е трети секретар в Постоянното представителство на България в ООН, Ню Йорк. Народен представител в 7-то Велико народно събрание (1990-1991); заместник-министър (1996) и министър (1996-97) на външните работи на България. Заместник-председател на Делегацията в Съвместния парламентарен комитет България-Европейски съюз (2001-2005). Извънреден и пълномощен посланик  във Франция и Монако (2005) и постоянен представител в ЮНЕСКО (от 2005 г.). От 2009 г. е Генерален директор на Организацията на Обединените нации за образование, култура и наука (втори мандат, преизбрана в 2013 г.).

.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ