ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Национална сигурност и армия в преход (войските са най-уязвими по време на марш)

Автор: Ген. Михо Михов дата: 17/08/2000 (Брой 4 2000г.) от 5 до 18 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

В навечерието на новото хилядолетие ситуацията в света е сложна, многообразна и непредсказуема с развитието на противоречиви тенденции и възкръсването на стари проблеми и предизвикателства. Това премахва еуфорията от илюзията за настъпването на една мирна ера в международните отношение, което особено много важи за района на Югоизточна Европа, регион с исторически спорна идентичност, уязвим от различни геополитически и геоикономически интереси. Проблемът е актуален и сериозен и за България, тъй като националната сигурност на страната в новите условия зависи във все по-голяма степен от регионалното, отколкото от глобалното статукво.
Проблем за българската национална сигурност е да бъде убедена Европа за българското специфично геополитическо значение, което би могло да осигури на страната нейния по-активен ангажимент към българската национална сигурност. Проблемът за сигурността „в преход” поражда различни опасения и тревоги. Авторът прави оценка на геостратегическата обстановка на Балканите на базата на въпросите – дали съществува военна заплаха за България и какво е състоянието на военния фактор в региона около страната. Разгледани са функциите на Българската армия; параметрите и измеренията на военния фактор; реформите в БА, с оглед на нейните задачи и т.н.

За автора

Ген. Михо Михов е български офицер и дипломат, бивш началник на Генералния щаб на Българската армия (1997-2002 г.); посланик.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ