ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

САЩ като единствена суперсила в системата на международните отношения

Автор: Доц. д-р, Николай Слатински дата: 16/03/2000 (Брой 2 2000г.) от 17 до 54 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Скоро след края на студената война започна налагането на еднополюсен модел с единствена суперсила, а международната сигурност се оказа, че ще трябва да функционира при йерархична и пирамидална структура на върха на която са САЩ. Американската мисъл се люшка между изолационизма и ангажираността, като всеки външнополитически ход Америка пречупва през призмата на своите интереси. Американските външнополитически интереси се градират така: първо, жизненоважни, на второ място критически (или важни) и на трето – периферни (или маргинални).
Националната сигурност в Съединените щати е поле за сериозна изява на политици, експерти и учени и е област в която се инвестират значими средства. С обхвата на собствените си интереси и стремежа за контрол над всяка точка върху земното кълбо, американските специалисти по национална сигурност вече стават глобални мениджъри. Важно място в глобалната роля на САЩ играе военно-промишления комплекс – уникален пример за ориентация в условията след студената война.
Интересът на САЩ към България очевидно е завишен, но отношението към нашата страна едва ли ще излезе извън схемата на отношението им към другите държави, градирано в скалата на американските приоритети.

За автора

Преподавател във Варненския свободен университет и в Нов български университет.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ