ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Дипломатическата дейност на Кръстьо Раковски в Англия и Франция

Автор: Д-р Михаил Станчев дата: 17/08/2000 (Брой 4 2000г.) от 101 до 112 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

В статията, публикувана в няколко броя на списанието, се анализира дипломатическата дейност на Кръстьо Раковски в Англия и във Франция в периода от 1923 г. до 1927 година. Анализът показва, че в продължение на цялото време на своята дейност той добросъвестно е изпълнявал задълженията си на посланик на СССР във двете западни държави и е спазвал конкретните задачи и инструкции, произтичащи от характера на тази дейност. Той се е стремял към диалог и търсенето на компромиси, различни от болшевишките схеми и практики, тенденция, която преобладава, но не е всеобхватна, тъй като все пак е бил длъжен да действа в определени рамки и граници, продиктувани от съветската партийна и държавна върхушка.
Опитът от дипломатическата дейност на Раковски по възстановяването през 20-те години на нормалните политически отношения с двете водещи европейски държави има безспорно важно научно-изследователско и политическо значение.

За автора

Доктор на историческите науки, Съветник на посолството на Украйна  в България, Президент на Международната асоциация на учените-българисти.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ