ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Взаимодействието между НАТО и ООН в бивша Югославия - от Босна до Косово

Автор: Михаил Найденов дата: 22/12/2000 (Брой 6 2000г.) от 21 до 30 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Кризата в Косово открива поредната възможност за участието на НАТО в нея, като в случая се внася и един нов елемент – осъществяване на мироналагаща операция без предварителната санкция на Съвета за сигурност на ООН. Това участие е неопровержимо доказателство за новите цели и възможности на Пакта. Чрез операциите си в СР Югославия се утвърждават и промените в самия Алианс, настъпили след края на Студената война.
Авторът проследява политическата база за ангажиране на Северноатлантическият договор в бивша Югославия още от 1992 г., когато Съветът на НАТО обявява своята готовност да подкрепя мироопазващи операции и на ООН. Разглеждат се случаите за законна употреба на сила според съвременното международно право.

За автора

Главен експерт в дирекция "Отбранителна политика" в Министерството на отбраната. Работи в същата дирекция от 2001 г. Член на БДД, БЕКСА и Дружеството за ООН в България. Има академичен интерес и публикации по въпросите на глобалната сигурност, Европейската политика за сигурност и отбрана на ЕС и сигурността в ЮИЕ, в частност развитието на обстановката в Косово.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ