ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Българо-гръцко сътрудничество в областта на атомната енергетика (екологоправни аспекти)

Автор: Доц. д-р Георги Пенчев дата: 22/12/2000 (Брой 6 2000г.) от 61 до 70 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Развитието на атомната енергетика е свързано главно с два основни проблема – осигуряване на безопасното функциониране на АЕЦ и безопасната ликвидация на радиоактивните отпадъци. Във връзка с това Комисията на Европейските общности препоръчва на всяка асоциирана към ЕС страна, която притежава атомна централа, да учреди независим компетентен орган с правомощия да предоставя лицензи на операторите на АЕЦ, да упражнява надзор върху функционирането й и да осигури приоритет на ядрената безопасност.
Началото на българо-гръцкото сътрудничество в областта на атомната енергетика е положено със Споразумението между правителствата на двете държави за оперативно уведомяване при ядрена авария и обмен на информация за ядрени съоръжения от 1991 година. Статията съдържа и кратък обзор на българското национално законодателство в разглежданата област.

За автора

Доц. д-р Георги Пенчев е ст.н.с. ІІ степен по екологично право в Института за правни науки - БАН, преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Занимава се с правни аспекти на екологията.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ