ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Началото на конфликта Тито-Сталин и отражението му върху американските политически планове към България (1948-1949 г.)

Автор: Доц. д-р Стоян Пинтев дата: 22/12/2000 (Брой 6 2000г.) от 71 до 86 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

В предложената на читатели историческа изследване не се прави опит за проучване на създаването на Информационното бюро на комунистическите и работническите партии, нито на съветски-югославският конфликт, станал публично достояние през юни 1949 година. На тях са посветени многобройни изследвания от руски, югославски и западни автори.
Темата на статията е свързана по-скоро с реакцията на този конфликт сред международната общност и по-специално с вниманието, което му отделят политическите кръгове във Вашингтон. Анализирайки събитията в Източна Европа като цяло, американските политици се вглеждат внимателно във всяка отделни страна в региона, въпреки общата комунистическа идеология и преобладаващо съветски влияние. Голяма част от констатациите и оценките на американската страна за вътрешното положение в България водят до заключението, че възможностите за повторение на югославския прецедент в България са нищожни, въпреки че някои негови елементи могат да се открият и на българска почва.

За автора

Директор на Научния архив на БАН. Ст.н.с. в Института по история и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и във Варненския свободен университет.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ