ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Македония - ново начало или начало на края?

Автор: Доц. д-р Стоян Бараков дата: 11/07/2001 (Брой 4 2001г.) от 69 до 80 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

При анализа на причините, формирали кризисната ситуация в югозападната ни съседка Македония и около нея, следва да се отчитат множество фактори – както исторически, така и съвременни. Наличието на богата историографска и изследователска литература по македонския въпрос спестява необходимостта от пространни реминисценции. Всеки анализ на ситуацията в Македония би бил непълен, ако не се отчита състоянието на отношенията между съставляващите я етноси, предимно между македонците и албанците.
Авторът очертава основните контури на актуалната ситуация в Македония, като в заключение отбелязва, че обсъжданите варианти за съдбата на Републиката са малобройни, теренът за маневриране е силно редуциран и възможностите като че ли се свеждат до: запазване на статуквото; размяна на територия и население между Македония и Албания; разделяне на Македония между някои от нейните съседи.

За автора

Доктор по философия. Дългогодишен преподавател в УНСС, ЮЗУ, Военна академия, Висшия институт към МВР. Научните му интереси са главно в сферата на външната политика на Югославия след Втората световна война; История на международните отношения; Политическа история на Европа и САЩ; Външна политика на балканските държави и други. Главен редактор на сп. „Нова международна политика”. От 2013 г. живее и работи в Загреб.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ