ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Глобалният постмодерен тероризъм

Автор: Чл.-кор. проф. д.ф.н. Васил Проданов дата: 11/12/2001 (Брой 6 2001г.) от 5 до 26 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Моралната и политическата оценка на терористичното поведение винаги е била идеологически, ценностно, политически оцветена и едни и същи действия са заклеймявани от определени сили като терористични, а от други – възхвалявани като борба за свобода и най-висши цели. В момента глобалната идеологическа хегемония е на високоразвитите западни държани, поради което и самото наименование на определено политическо насилие като тероризъм и реакцията срещу него е част от господството на тези страни.
Авторът проследява възходът на глобалния тероризъм; факторите, повлияли за качествените промени на тероризма; тенденциите за сблъсък на цивилизациите; бъдещите насоки на развитието на тероризма.

За автора

Проф., д.ф.н., чл.-кор. на БАН Васил Проданов е завършил философия и психология, работил е като емпиричен социолог, има специализации по нова политическа икономия. Един от създателите на биоетиката в Източна Европа, ръководител на екип, изготвил първата концепция за национална сигурност на България през 1991 г., дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН (1995-2010 г.).

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ