ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Национална идентичност, глобализация, европеизация

Автор: Доц. д-р Васил Сивов дата: 13/05/2002 (Брой 3 2002г.) от 25 до 44 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Формирането и укрепването на нациите се извършва по различно време при различни условия и различни темпове, но навсякъде този процес е неотделим елемент и двигател на всестранния духовен, икономически и социално-политически подем. Статутът на националната демократична държава позволи успешно да се реализира синтезът на ефективната власт с правата на личността, солидарността и индивидуалната свобода. Жизнеспособността на националната идея се обяснява с нейната многоликост, променливост и адаптивност. Глобализацията представлява съответстващи изменения на различните характеристики на обществения живот, свързани с неговите пространствени измерения. В ежедневието глобализацията се асоциира предимно с интернационализация на икономиката, но тя обхваща все повече сфери и аспекти на бита. Институциите на нацията и националната държава са необходим елемент от глобалното общество.
Развитието на Европейския съюз се извършва не в посока федерация, а в по-сложна хибридна форма на съвместяване на интеграционното и националното държавно начало.

За автора

Д-р по икономика, преподавател по Международни икономически отношения и европейска интеграция в Катедра „Международни икономически отношения” на стопанския факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. Автор на 4 монографии, редица студии и статии в научния и периодичен печат.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ