ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Отношенията в годините на студената война

Автор: Проф. д-р Искра Баева дата: 17/09/2003 (Брой 4 2003г.) от 83 до 95 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Когато говорим за българо-американските отношения по време на студената война, задължително трябва да ги разглеждаме през призмата на принадлежността на България към Източния блок. Общото впечатление е, че тези отношения са изначално враждебни и конфронтационни, подчинени на безспорното идеологическо противопоставяне.
Анализът на развитието на отношенията между България и САЩ от следвоенните години до ноември 1989 г., когато започва изцяло нов период в историята на тези отношения, сочи, че още в годините на студената война се осъществява както нормализиране на отношенията между малка балканска България и световната суперсила САЩ, така и подготовката им за новия унилатерален и глобализиращ се свят.

За автора

Проф. д-р по история; преподава съвременна история и история на международните отношения в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е във Варшавския университет и в Центъра “Удроу Уилсън” във Вашингтон. Занимава се с историята на Източна Европа и България през ХХ в., Студената война, международните отношения през ХХ в. и преходите към демокрация в Източна Европа от края на ХХ и началото на ХХI век. Авторка е на книгите: “Източна Европа след Сталин 1953-1956. Полша, Унгария, Чехословакия и България”, “България и Източна Европа”, „Източна Европа през ХХ век. – идеи, конфликти, митове”, „Тодор Живков”, „Българските преходи 1939–2010” (в съавторство с Евгения Калинова) и други.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ