ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Ролята на Народното събрание във външната политика на България

Автор: Ирина Бокова дата: 19/12/2003 (Брой 6 2003г.) от 33 до 42 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Няколко причини определят необходимостта от анализ на ролята на Народното събрание във външната политика на България – особените характеристики на парламента като единствен колективен общодържавен представителен орган; ключовото място което заема в сегашния етап на реализиране на външнополитическите приоритети на страната; неговата роля като естествено средище за политически дебат и за постигане на максимално съгласие; нарастващото значение на пряката му международна дейност.
Мястото и функциите на Народното събрание в сферата на външната политика и международните отношения не са категорично установени в конституцията, така както те са очертани по отношение на президента и изпълнителната власт. Българският парламент има важно и същевременно специфично място във външната политика на страната и макар че разделението и баланса на властите в това отношение го оставя малко встрани от най-активната външнополитическа дейност на държавата, това не принизява дългосрочното стратегическо значение на неговата работа.

За автора

Ирина Бокова е политик и дипломат. В периода 1982-84 г. е трети секретар в Постоянното представителство на България в ООН, Ню Йорк. Народен представител в 7-то Велико народно събрание (1990-1991); заместник-министър (1996) и министър (1996-97) на външните работи на България. Заместник-председател на Делегацията в Съвместния парламентарен комитет България-Европейски съюз (2001-2005). Извънреден и пълномощен посланик  във Франция и Монако (2005) и постоянен представител в ЮНЕСКО (от 2005 г.). От 2009 г. е Генерален директор на Организацията на Обединените нации за образование, култура и наука (втори мандат, преизбрана в 2013 г.).

.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ