ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Християнският фундаментализъм

Автор: Проф. д.ик.н. Владимир Чуков дата: 19/12/2003 (Брой 6 2003г.) от 81 до 90 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Разбирането за християнския фундаментализъм е твърде противоречиво. Това се дължи на множеството секти и деноминации, съществуващи в рамките на голямото християнско семейство и на твърде много гледни точки във връзка с въпроса какво точно представлява фундаментализма.
В статията се анализират тезите на редица западни изследователи по въпросите свързани с християнския фундаментализъм, като американците Кристиан Смит, Роберт Уудбери, Хари Макмилан, Дейвид Бийл, социологът Джефри Хайден, френският изследовател Пол Басе, швейцарците Оливие Фабр и Патрик Стейф и други. В края на 90-те години се появяват нови претенденти за носители на християнския фундаменталистки морал. Те се опитват да преаранжират пирамидата на субординация на отделните видове закони, които Тома Аквински и официалната църква възприемат.

За автора

Арабист, университетски преподавател и учен в областта на международната и национална сигурност, международните отношения и малцинствените взаимоотношения. Автор на много книги и изследвания в тази област издадени в страната и в чужбина. Преподава в редица български университети. Създател на неправителствената организация „Български център за близкоизточни изследвания“ и на „Център за регионални и конфесионални изследвания“.  Член на редица международни научни организации, сред които са European Association for Middle East Studies, Central Eurasian Society Studies и други.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ