ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Политиката на Европейския съюз за борба с тероризма

Автор: Д.пол.н. Петър Попчев дата: 15/09/2004 (Брой 4 2004г.) от 21 до 36 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

От способността на демократичните общества да се справят със съвременните изяви на тероризъм зависи тяхното по-нататъшно развитие в условията на свобода, демокрация и сигурност. Наблюденията на европейски специализирани служби показаха, че редица страни членки на ЕС са умело и трайно проникнати от ислямски бойци. Подготовката и способността на ЕС за борба с тероризма днес с основание се превръща в основно направление в комплекса от политики, който формира ролята на Съюза за управление на глобалната сигурност – ОВПС, ЕПСО и други.
Разгледана е Декларацията на ЕС за борба с тероризма от март 2004 г.; законодателните и оперативни мерки срещу терористичните заплахи; ролята на националната отговорност в този план; преодоляването на коренните причини за тероризма и намирането на стратегически подход от страна на ЕС за преодоляването му.

За автора

Доктор на политическите науки; посланик и дипломат с над тридесет и пет годишна практика в областта на двустранните и многостранните отношения на България. Служил е като редови и ръководен дипломат в българските посолства и мисии в Лагос, Женева, Брюксел (НАТО), Дъблин и Виена (ОССЕ, ООН). Възпитаник на българската академична школа и следдипломна квалификация в чуждестранни дипломатически институти. Назначен е за първи български посланик за специални поръчения по енергийна сигурност и изменение на климата. Бил е съветник на няколко министри на енергетиката. Продължава да работи върху стратегически проблеми на международните отношения.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ