ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Българската орисия - българската диаспора през вековете

Автор: Веселин Божков дата: 15/04/2004 (Брой 2 2004г.) от 103 до 125 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Разглежда се произходът на прабългарите, племенните съюзи, обособяването на Казанското ханство и ролята на хан Кубрат. Според редица писмени извори и исторически данни, Волжка България възниква много по-рано от 681 г., когато Аспарух създава българската държава. През 2001 г. се провежда Първият събор на българите в Украйна. Смята се, че волжко-уралските българи днес са много на брой. Те демонстрират своето желание да се наричат българи и след края на студената война все повече се утвърждава процесът на народностното им възраждане. Този процес обхваща и много представители на интелектуалния елит на т.нар. татарско население, а е известно, че в основата на татаризма е заложен пантюркизма, чиито представители се опитват да утвърдят становището, че волжките българи, както и другите тюркски народи в границите на бившия СССР, са част от турската нация.
Разгледани са Доктрината „Йозал” и българите в Анадола, сръбската държавна доктрина и българите в западните покрайнини, асимилацията на българското население в Македония, както и в Гърция; българската диаспора в Украйна и в Молдова.

За автора

Работил 27 години в органите на Държавната сигурност. Бил е районен рокурор в Силстра и консул в Генералното консулство на НРБ в Киев, Украйна, СССР. Автор е на книгата "Заплахата остава".

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ