ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Докладът “Тиндеманс” и Договорът за конституция на Европа - преосмислени европейски идеи

Автор: Д-р Мариета Рабохчийска дата: 18/11/2004 (Брой 5-6 2004г.) от 69 до 86 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Детайлното и задълбочено връщане към доклада „Тиндеманс” от 1975 г. е не само релевантно и полезно, тъй като уроците от историята на интеграционния процес са важни и полезни, най-малкото заради очевидния паралел с настоящи събития. Те свидетелстват, че европейската интеграция има своята логика и динамика на развитие, в което няма абсолютни провали, тъй като всеки неуспех е допълнителен стимул за движение напред. Докладът „Тиндеманс” остава без конкретни последици за времето си, но има множество проекции в следващите години. В статията се разглеждат основни и важни моменти, заложени в Доклада и имащи значение за бъдещето на ЕС.
Основното достойнство на доклада „Тиндеманс” се състои в това, че той внася качествения елемент в концепцията за Европейския съюз, като предлага много по-конкретно съдържание на понятието „съюз” и на механизмите за постигането му.

За автора

Главен асистент в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Доктор по международно право и международни отношения. Член на Българската асоциация по международно право; на Българската асоциация за европейски изследвания; на Консултативния съвет по международно право към МВнР (2007-2010). Има специализации по външни отношения на ЕС, право на ЕС и международно публично право в Белгия, Холандия и Италия. 

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ