ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Легитимно използване на военна сила при предотвратяване на конфликти и неутрализиране на съвременни асиметрични заплахи

Автор: Карамфилов Георги, Бохчеванов Георги дата: 01/03/2007 (Брой 1-2 2007г.) от 113 до 140 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Глобалният свят е свят на крехко равновесие с асиметрични заплахи и опасности – често предизвестени от наистина дълбоки, но по принцип преодолими социални причини и допускани да бъдат породени от цялото общество на национално, регионално и световно равнище. На настоящия етап се наблюдава разнообразие от подходи и практики за предотвратяване, прекратяване и най-общо за урегулиране на въоръжените конфликти – чрез неагресивни съюзи, блокове и коалиции, както и чрез неутралитет, системи за колективна сигурност, икономическа интеграция, дипломация и право. Отбелязва се, че универсалната хуманна идея за търсене на граница на насилието, вече в рамките на фактическо използване на военна сила и протичащ въоръжен конфликт, е фундаментална за международното хуманитарно право, което е част от международното публично право, наред с правата на човека.
Изложението е подчинено на комбинацията на легално и легитимно решително използване на военна сила с оглед на предварително избрания военнополитически фокус, какъвто е все по-често дискутираната практика на превенция с военна сила на международни конфликти и изобщо на съвременните асиметрични заплахи в техния зародиш. Статията е богата на статистически данни.

За автора

Полк. доц. д.в.н. Георги Бохчеванов - заместник-началник по учебната и научната част във ВА "Г.С. Раковски". Бил е правителствен експерт в проведения от ООН процес за ревизия на конвенциите за конвеционалните оръжия и старши национален представител в мисията на НАТО - СФОР в Босна и Херцеговина. Изследва проблемите на сигурността на малките държави, особености при планиране и вземане на решения в системата за национална сигурност и управление при кризи.

Подп. д-р Георги Карамфилов - преподавател във ВА "Г.С. Раковски". Специализирал е в Департамента за изследвания в областта на мира и въоръжените конфрикти към Университета в Упсала и в Националния отбранителен колеж в Стокхолм, Кралство Швеция; Училищния център за следдипломна квалификация на военноморските сили на САЩ в Монтерей - Калифорния, САЩ и ационалния военен колеж в Торино, Канада. Кадрова военна служба извън територията на страната през 2006 г. (Багдат, Ирак) в качеството на правен съветник на Мисията на НАТО за обучение на новите сили за сигурност в Ирак.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ