ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Офсетната политика като предизвикателство при реализиране модернизацията на въоръжените сили и тенденции в международните практики

Автор: Симеон Николов дата: 01/03/2007 (Брой 1-2 2007г.) от 77 до 90 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Проблемите във взаимовръзката политика – военна индустрия придобиват по-голяма острота предвид тенденциите към разместване на баланса на силите в света зад хоризонта на 2015-2020 г. и вероятността за намаляване на водещата роля на западния свят. България за първи път в своята история стартира уникален процес за мащабно превъоръжаване, което я свързва с водещи световни фирми, с други стандарти и възможности, тъй като тези международни концерни и фирми-производителки имат не само икономическо влияние, но и силни политически лобита в правителство и международни организации. Авторът разглежда разпространението на офсетът – промишлена или търговска компенсаторна практика, която се изисква като условие за покупка на отбранителни продукти и/или услуги – от нейната поява през 60-те години на ХХ век до наши дни. Актуален е въпросът каква национална офсетна политика да формира България, като авторът посочва, че изборът дали да се ползват офсетни практики се определя предимно от нивото на развитие на съответната отбранително индустриална база на конкретната държава и дали тя е сред водещите производители на въоръжение или не.

За автора

Директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения;  заместник-министър на отбраната на Република България (2005-2008 г.)

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ