ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Международните отношения в радикалната ислямска теория

Автор: Проф. д.ик.н. Владимир Чуков дата: 23/12/2007 (Брой 5-6 2007г.) от 131 до 154 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Отбелязва се, че алкайдизмът е наименование, което най-добре приляга за характеризиране на идеологията на съвременния сунитски войнстващ ислям. Важен теоретичен въпрос е какви политико-идеологически характеристики носи държавата към която се стреми Ал Кайда. Един от най-видните военни теоретици на радикалния ислям е Абу Джандал ал Азди (псевдоним) – значим саудитски мислител.
Авторът разглежда неговият жизнен път  и анализира творчеството му. Анализират се неговите схващания за теорията на физическото убийство, теорията на международните отношения, класификацията на субектите на външната политика, принципите на взаимодействие между субектите на международните отношения, антиамериканизмът, асиметричната война, теорията за пленничеството и т.н.

За автора

Арабист, университетски преподавател и учен в областта на международната и национална сигурност, международните отношения и малцинствените взаимоотношения. Автор на много книги и изследвания в тази област издадени в страната и в чужбина. Преподава в редица български университети. Създател на неправителствената организация „Български център за близкоизточни изследвания“ и на „Център за регионални и конфесионални изследвания“.  Член на редица международни научни организации, сред които са European Association for Middle East Studies, Central Eurasian Society Studies и други.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ