ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Локалните правила и глобализацията: съществуват ли универсални човешки ценности?

Автор: Проф. д-р Армандо Гедеш дата: 01/12/2008 (Брой 5-6 2008г.) от 83 до 102 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

В статията си проф. д-р Армандо Маркеш Гедеш, президент на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи на Португалия, разглежда различни философски теории, свързани с модернизма и постмодернизма, връзката между глобализма и локализма. Той отбелязва, че глобализмът и локализмът всъщност вървят заедно и разбирането за динамиката на взаимодействието между тези две напълно противоположни (но всъщност допълващи се) хипотези,на практика помага в усилията да бъде разбран съвременния свят. Старите концепции в известна степен помагат за разкриването на съществуващия многоизмерим стил на реда, който сега шества по новите социални арени, дори само поради това, че е натрапчиво но, че има толкова порядки, колкото и перспективи за тях. Трябва да се надхвърлят границите на начина по който се обмислят и оценяват нещата.

Авторът излага своето становището по отношение на променящите се идеи за универсалните човешкиценности и права, с ударение върху техните още по-важни социални и политически аспекти; подчертава приликите и разликите на понятията човешки ценности и човешки права; фокусира се върху техните паралели, обозначавайки общия път, който следват – основната концепция за абстрактната човечност.

Втората част на аналитичната разработка на проф. д-р Армандо Гедеш е публикувана в бр. 1/2009 на сп. “Международни отношения”.  

За автора

Президент на Дипломатическия институт към МВнР на Португалия

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ