ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Балканската политика на Европейския съюз

Автор: Доц. д-р Стоян Бараков дата: 01/12/2009 (Брой 5-6 2009г.) от 21 до 34 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Доклад, изнесен пред националната научна конференция „Двадесет години преход и промени: проблеми на външната политика и сигурността”, организирана от Катедра „Международни отношения” в УНСС.

Авторът се спира на въпросите за това как страните от по-напредналия в икономиката Запад отговориха на очакванията на онези, които искрено повярваха, че едновременно с прехода ще дойде и дългоочакваният свободен обмен на хора, идеи, капитали. Прави се кратък преглед на икономическите отношения между Югославия и Европейската общност (Европейския съюз).

По-нататък се отбелязва, че подчертано негативно влияние върху европейската перспектива на всички държави от Западните Балкани имат още две съвсем „пресни” събития: глобалната икономическа криза и усложненията в процеса на ратификацията на документа с капитално значение за съдбата на ЕС – Лисабонския договор. Освен това Съюзът се страхува от пренасянето в собствената му територия на противоречия и конфликти, особено когато става дума за колизии от Балканите. През последните години изискването на ЕС за уреждани на конфликтните въпроси между съседните балкански държави става още по-категорично, тъй като се вижда, че всички страни кандидатки имат твърде сериозни противоречия с непосредствените си съседи. Авторът хвърля бегъл поглед върху най-тежките потенциални и реално съществуващи проблеми в двустранните и многостранните отношения на Балканите и посочва някои идеи по какъв начин  държавите от Западните Балкани да бъдат приети в ЕС.

За автора

Доктор по философия. Дългогодишен преподавател в УНСС, ЮЗУ, Военна академия, Висшия институт към МВР. Научните му интереси са главно в сферата на външната политика на Югославия след Втората световна война; История на международните отношения; Политическа история на Европа и САЩ; Външна политика на балканските държави и други. Главен редактор на сп. „Нова международна политика”. От 2013 г. живее и работи в Загреб.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ