ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Краят на “меката сила” на Европейския съюз

Автор: Владимир Шопов дата: 01/12/2009 (Брой 5-6 2009г.) от 57 до 68 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Присъединяването към съществуваща международна организация по дефиниция означава участие в процес на изпълнение на фиксирани условия, върху които присъединяващата се страна няма инструменти за влияние. Авторът разглежда процесът на превръщане на тази стандартна, формална процедура в нормативен инструмент за промяна в структурите, поведението и културата на присъединяващата се страна, както и какви са основанията за неговото възникване и неговата евентуална продължителност и какви са механизмите на неговото функциониране.

ЕС е възприеман и интерпретиран като международната организация с най-мощна „мека власт”, порадивисоко ценената структура от материални и нематериални ползи, които предлага (ключови сред тях садостъп, престиж и финансиране). Основната теза на статията е,че успешната ЕС conditionality е по-скоро историческа пресечна точкана неповторяеми условия, отколкотоуниверсална стратегия, която можеда бъде възпроизвеждана с еднакъвефект в рамките на продължителенпериод от време. От това не следва,че политическата реторика за нейната важност и приложение ще отслабне или изчезне.

За автора

Политолог; специализирал в Оксфордския университет, в Лондонския университет (Колеж „Куийн Мери”),в Новото училище за социални изследвания, Ню Йорк и в Калифорнийския университет в Сонома, САЩ.Преподава в Софийския университет и в Дипломатическия институт към Министерството на външните работи. Гост лектор в различни европейски университети.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ