ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Геоенергетиката – коректив в международните отношения

Автор: Проф. д.ик.н. Нина Дюлгерова дата: 01/12/2009 (Брой 5-6 2009г.) от 105 до 110 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Геополитическото, геоикономическото и геоенергийното преструктуриране на света очертава етапите, през които преминава човечеството след края на Студената война. Засилващата се зависимост от стратегическите суровини на Централна Евразия и необходимостта от нови, ефективни и неподвластни на руския енергиен монополизъм транспортни коридори, диктува новите правила на поведение и новите механизми в Европа и в света. Геоенергетиката и геоикономиката определят вече акцентите и субектите в новата/стара конфигурация от последните години. Новата архитектура на европейската сигурност добива нови очертания. Тя е предопределена както от променената геополитическа карта на Европа и Евразия, така и от новата, съдържателна характеристика на налагащите се механизми и взаимоотношения между старите и новите участници в международните отношения. Въпрос на време е контурите на новата архитектура на сигурност да бъдат уточнени, а в бъдеще може да бъде подписан и формален документ.

По-нататък авторката говори за енергийните акценти на очертаващия се нов световен ред определят и стратегическите зони на сигурност, които са концентрирани в Черноморско-Каспийския регион, като отбелязва, че тясната връзка между местонаходищата на нефт и газ в Каспийския и Средноазиатския региони и тяхното транспортиране към европейския континент засилва значението на Кавказ. Разглежда се енергийната стратегия на Русия.

За автора

Директор на програма "Международни отношения, политология и психология" във Варненския свободен университет "Черноризец Хпабър".

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ