ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

За духа и природата на изпълнителната власт

Автор: Проф. д.ик.н. Мария Чавдарова дата: 01/12/2009 (Брой 5-6 2009г.) от 153 до 166 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Анализират се правомощията на изпълнителната власт в България, съгласно конституцията на страната. Държавната изпълнителна власт е политическа власт, което означава, че тя се занимава с разпределение на социални ресурси в съответствие с решенията на законодателната власт, представляваща волята на суверена. За разлика от другите две държавни власти – законодателна и съдебна – изпълнителната власт, е

власт-функция. Това означава, че един и същ субект в правителството е едновременно и неотделимо политик и управленец/администратор. Изпълнителната власт е единствената централна държавна власт, при която, тези две битности не могат да бъдат разделени в различни субекти. Затова тя е най-трудна като технология на изпълнение. Макар да е уникална по характеристика, изпълнителната власт е ограничена от другите две власти – законодателна и съдебна.

Авторката посочва, че сме свидетели на неадекватно разбиране и упражняване на изпълнителната власт. Министрите не са обединени от обща политическа цел, която би трябвало да е фиксирана в правителствената програма. И тъй като обединителната идея и модел за управлението липсват, всеки един от министрите взима решенията си в съответствие със собствената ценностна ориентация и ангажираност. По-нататък, дейността на настоящия кабинет на ГЕРБ в политическата, икономическата и финансовата сфера е разгледана в критичен план.

За автора

Преподавател в катедра "Политология" на Университета за национално и световно стопанство по академичните дисциплини "Политология", "Политически мениджмънд" и "Политически системи на балканските държави".

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ