ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Нов международен конфликт или справедлив и многополярен свят

Автор: Д-р Тихомир Стойчев дата: 01/07/2009 (Брой 4 2009г.) от 25 до 38 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Доклад, изнесен на кръглата маса на тема “Новата архитектура на европейската сигурност в светлината на предложенията на президента на Русия Д. Медведев”, организирана по инициатива на Националното движение “Русофили”, Международния обществен фонд “Руски фонд на мира”, с участието на Националната асоциация за международни отношения (НАМО), Българското дипломатическо дружество (БДД), Центъра за европейски и международни изследвания, Руския културно-информационен Център.

Докладчикът прави обстоен анализ на предложенията в речта на президента на Руската Федерация Дмитрий Медведев, както и на изявлението на Владимир Путин на 43-та Мюнхенска международна среща където той очертава едно ново охлаждане на отношенията между Русия и Запада. Владимир Путин обосновава необходимостта при решаване на световните проблеми да бъдат привлечени Бразилия, Индия и Китай, стремително развиващи своята икономика и геополитическото си влияние и Русия, която освен притежаваща военна мощ се превръща в един от най-влиятелните играчи в енергийната сфера. Усилията на САЩ и техните съюзници са оценени като нарушаващи военно-политическия баланс на силите.

Отбелязва се, че на фона на очертаващите се конфликти Балканите и България се намират в не особено благоприятна позиция.Тук отново си дават сблъсък имперски и великонационални доктрини; разгарят се националистически, междуетнически, междудържавни и междурелигиозни конфликти; има неконтролируемо струпване на оръжие и т.н. Появата, развитието и ескалирането на различните конфликти на Балканите показа, че в региона и Европа няма изградени институционални и практически механизми за тяхното регулиране и разрешаване.

За автора

Д-р Тихомир Стойчев е председател на Националния антикриминален и антитерористичен форум (НААФ); преподавател в департамент “Национална и международна сигурност” към Нов български университет.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ