ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Руското предложение за нова архитектура на сигурност в Европа и намаляване доминирането на Запада в света

Автор: Симеон Николов дата: 01/07/2009 (Брой 4 2009г.) от 39 до 46 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Доклад, изнесен на кръглата маса на тема “Новата архитектура на европейската сигурност в светлината на предложенията на президента на Русия Д. Медведев”, организирана по инициатива на Националното движение “Русофили”, Международния обществен фонд “Руски фонд на мира”, с участието на Националната асоциация за международни отношения (НАМО), Българското дипломатическо дружество (БДД), Центъра за европейски и международни изследвания, Руския културно-информационен Център.

Отбелязва се, че предложението на президента Медведевеволюира с някои нюанси, което подсказва, че Русия не само търси своето място и роля в бъдещия свят, но и се стреми да се съобрази с реалностите и тенденциите. Така например, при първото му обявяване в речта на президента Медведев в Берлин на 05 юни 2008 г. става дума само за “европейска архитектура на сигурността”, докато в речта на 05 ноември 2008 г. в Москва се говори за “евроатлантическо пространство”. Логична промяна предвид факта, че без САЩ едва ли може да се преговаря по въпроси на сигурността в Европа.

Докладчикът отбелязва, че тезата за края на доминирането на Запада и израстването на нови центрове на сила в света,за радикално прекрояване на сферитена влияние, макар и преувеличена испорна в някои моменти, дава сериозни основания за правотата на рускотопредложение, макар и то да търпи известни корекции. По-нататък се разглеждат поставените въпроси в две части – 1. Тезата за намаляване доминирането на Запада; 2. ЕС и НАТО и шансовете на руското предложение за една нова архитектура за сигурност.

За автора

Директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения;  заместник-министър на отбраната на Република България (2005-2008 г.)

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ