ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Бъдещата роля на Русия на Балканите – тенденции и проблеми

Автор: Проф. д-р Чавдар Николов дата: 01/07/2009 (Брой 4 2009г.) от 47 до 50 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Доклад, изнесен на кръглата маса на тема “Новата архитектура на европейската сигурност в светлината на предложенията на президента на Русия Д. Медведев”, организирана по инициатива на Националното движение “Русофили”, Международния обществен фонд “Руски фонд на мира”, с участието на Националната асоциация за международни отношения (НАМО), Българското дипломатическо дружество (БДД), Центъра за европейски и международни изследвания, Руския културно-информационен Център.

Отбелязвасе, че на настоящия етап институционалните възможности за по-нататъшно геостратегическо и геоикономическо стабилизиране и укрепване на Балканите изглеждат изчерпани. Ролята на Русия на Балканския полуостров в новите, видоизменени, съвременни условия по необходимост е ограничена до минимум при военнополитическия компонент, но за сметка на това е с подчертан акцент върху поддържането и създаването на жизненоважни икономически обвързаности и зависимости. На първо място следва да се посочат двата тръбопровода Южен поток и Бургас-Александруполис и изграждането на атомната централа в Белене.

Докладчикът посочва, че в речите на президента Медведев на форумите в Санкт Петербург и Евиан могат да бъдат открити редица конструктивни предложения, позволяващи не само постигането на всестранно приемлив нов “модус вивенди” по света, но и напипващи някои от пътищата за по-нататъшното интегриране на Руската федерация към световната икономическа и финансова система.

За автора

Д-р по икономика;  два мандата декан на Стопанския факултет на ЮЗУ “Неофит Рилски”, понастоящем е ръководител катедра “Финанси и отчетност” в същия факултет. Автор на повече от седемстотин анализа по макроикономически и макрофинансови проблеми, по международни икономически и политически отношения, както и на седем публицистични книги за българския преход.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ