ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Дигитализираната партия като нов политически феномен

Автор: Христо Проданов дата: 01/07/2009 (Брой 4 2009г.) от 99 до 112 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Модерната партия става възможна благодарение на възхода на печатните медии и особено на партийните вестници, които се превръщат в обща трибуна, средство за информиране и организиране на големи маси от хора, които с процеса на модернизация получават образование и достъп до печатни комуникации. Авторът разглежда промените в комуникациите и промените в партиите в ерата на развитието на електронните медии и на рязкото увеличаване и глобализация на различните комуникации. Всичко това, както и ролята и влиянието на Интернет, дава възможност за бързо обединяване на големи количества хора за различни каузи, за възход на транснационални партии от типа на партиите в европейския парламент – Европейска народна партия, Партия на европейските социалисти и други. В този смисъл може да се каже, че паралелно протичат процеси на демасификация, фрагментация, плурализация, от една страна, но и на транснационализация, обединяване, европеизация, глобализация на различните общности и свързаните с тях политики, идеологии, партии. Тези процеси водят до необходимостта от появата на нов тип партии.

Авторът отбелязва променените в начините, по които партиите се опитват да достигнат до избирателите; най-важните особености на новата дигитализирана форма на функциониране на партиите и т.н.

За автора

Докторант по „Политически комуникации” в Катедрата по политология към СУ „Св. Климент Охридски”. Автор на редица научни публикации – „Дигитализация и трансформация на публичната сфера”,„Разсъждения за старите и новите медии”, „Гражданското общество, публичната сфера и Интернет”и други.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ