ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

България в нова Европа

Автор: Александър Адлер дата: 01/06/2009 (Брой 3 2009г.) от 37 до 48 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

В публичната си лекция пред Дипломатическия институт на МВнР, преподавател във Военната академия към Министерство на отбраната на Франция, френският историк и журналист Александър Адлер говори за това, че светът днес се намира в период на пълно разместване на играчите. По отношение на нова Европа, чиито очертания са все още неясни – дали ще бъде на двайсет и седем или вероятно на трийсет и пет лекторът отбелязва, че това не означава, че аcquis communautaire може да бъде загърбено – ако някои се опита да го забрави, Европейската комисия веднага ще му напомни задълженията. Съществуват огромен брой правилници и задължения, които са част от правилата на една твърде сложна игра, където понякога абсурдът взема превес над здравия разум, но която все пак се оказва ефикасна. Европейският съюз функционира, защото постига на континента консенсус, сближаване между нормативното функциониране на отделните държави, функционирането на правото, на отношението между гражданите и властта.

По-нататък лекторът говори за някои противоречия между по-стари страни членки на ЕС, както и за възможностите за приемането на нови членове. Отбелязва се, че нова Европа излиза на световната сцена вследствие на две събития от огромно значение – грузинската криза и навлизането на Русия в европейската политика под една нова форма; световната финансова криза, която е израз на новата ориентация на американската политика и ролята на Китай за възстановяване на световната икономика.

Разглежда се мястото на България в нова Европа, като се отбелязва, че най-важната роля, която България би могла да изиграе, е да допринесе за слагане край на войната на Балканите.

За автора

Публична лекция на Александър Адлер, историк, журналист и експерт по съвременна геополитика, бившия СССР и Близкия изток. Преподавател във Военната академия към Министерство на отбраната на Франция. Носителе на Ордена на Почетния легион (2002). Адлер е съветник на Роже Цукерман, председател на Съвета на френските еврейски организации. В момента е член на редакционния съвет на френския ежедневник “Le Figaro” (Дипломатически институт, София, 31 октомври 2008 г.).

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ