ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Международният валутен фонд в съвременния свят – проблеми и перспективи

Автор: Доц. д-р Йорданка Статева дата: 01/06/2009 (Брой 3 2009г.) от 55 до 64 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Представени са основни моменти на дейността, правилата и функциите на МВФ, които дават отговор на въпроса как се стигна до първата криза в тази централна за света на международните финанси организация. Проследява се създаването (благодарение на споразуменията от Бретън-Уудс) и развитието на първия модел на международна парична система, който съдържа елемента организации за междудържавно валутно регулиране. Всяка участваща във Фонда държава има определена квота в уставния капитал. Квотата определя важни показатели и права: вноската на държавата в уставния капитал, правото на ползване на кредитния ресурс на МВФ; броят на гласовете;  участието в разпределението на Специалните права на тираж.

Отбелязва се, че в основата на разногласията между участващите държави се оказва формулата, респективно методологията за изчисляване на квотите в МВФ. Въпросът за кредитния ресурс на МВФ – размер, източници на формиране, придобива голямо значение през последно време. Големият въпрос обаче е какво е наложило решението за драстично увеличаване на разполагаемия ресурс на МВФ. Разглеждат се и други аспекти, като – какви са основните функции на МВФи какви промени налагат икономическите реалности на съвременния свят. Анализира се оценката за дейността на МВФ, коятообщо взето е противоречива.

За автора

Йорданка Статева е доцент по международни финанси в катедра „МИО и бизнес” на УНСС, доктор по икономика. Била е Фулбрайт стипендиант, има едногодишна специализация в Georgetown University, Washington, D.C.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ