ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Националната идея и изменение на приоритетите в стратегията за развитие на националната политика на Китай

Автор: Д-р Мариана Малинова дата: 01/06/2009 (Брой 3 2009г.) от 113 до 128 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

С първите стъпки на икономическите реформи, предприети по време наТретия пленум на ХІ конгрес на ЦК на ККП , който се провежда през декември 1978 г., много хора, не само зад граница, но и в рамките на страната, скептично започват да си задават въпроса дали ходът на тези реформи няма да доведе до промяна в общественото развитие на Китай, тъй като колкото повече се задълбочават реформите, толкова по-явно те влизат в противоречие с принципите на теорията на социализма, на практика въплътени в т.нар „съветски модел на социалистическото строителство. За да неутрализира различни притеснения от този род, ръководството на китайската компартия е призвано да издигне доктрината: „строителство на социализъм с китайска специфика”.

Авторката разглежда различни причини и фактори, оказващи силна роля в процеса на осъществяването на китайската национална идея и прехода към новата стратегия на развитие; измененията в стратегията за развитието на Китай, предприета от Дън Сяопини неговите привърженици; дълбоките социално-икономически проблеми. Извършва се съпоставка на общите програми и партийните устави, приети по време на ХІ, ХІІ и ХVІ конгрес на ККП съответно през 1977, 1982 и 2002 година, въпреки че при техните формулировки се забелязва тенденцията на придържане към предишната социалистическа терминология. Анализират се въпросите за непоследователността в провеждането на реформите и как на практика протича развитието на КНР по социалистическия път след тяхното начало.

За автора

Научен сътрудник от Института по история (БАН) и преподавател по стара китайска история, история на Средновековен Китай, нова и най–нова китайска история и много други курсове по китайска културология в катедра „Езици и култури на Източна Азия” в СУ „Св. Климент Охридски”. Завършила в Пекин, доктор по стара китайска история. Специализирала китайска култура в Мертън Колидж, Оксфорд и многократно в Китай.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ