ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Корените на американско-европейското (не)разбирателство

Автор: Проф. д-р Никола Аврейски дата: 01/04/2009 (Брой 2 2009г.) от 29 до 48 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Независимо от интензивността на взаимоотношенията между САЩ и Европа, те рядко са ставали обект на специални научни изследвания. Едва ли би било пресилено да се твърди, че същинската изследователска работа в тази област все още предстои.

Дълбочинните причини за неприязненото и дистанцирано отношение на САЩ към Европа се коренят в протичащия процес на формиране на северноамериканската идентичност, който е поставен от самото му начало на антиевропейска основа. От друга страна, израстването на САЩ като световна сила е история на тяхното подценяване от Европа. Връзките на европейските държави със САЩ са лабилни и непостоянни. Лидерското самочувствие на европейците се дължи до голяма степен на тяхното усещане за културно превъзходство над северноамериканците...

В настоящата публикация авторът си поставя за цел да представи европейската политика на САЩ до началото на ХХ век – първият, относително завършен, период в трансатлантическите отношения, залагащ основите и формиращ традициите за по-нататъшното им развитие.

За автора

Доктор по Историография и професор по Нова и най-нова история (Политическа история на Европа и Северна Америка). Преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии – София, Висшето училище по сигурност и икономика – Пловдив и Югозападния университет “Неофит Рилски” – Благоевград.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ