ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Парадокси на балканската сигурност

Автор: Проф. д.ик.н. Мария Чавдарова дата: 01/04/2009 (Брой 2 2009г.) от 79 до 100 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Сигурността е условие за качество на живот на балканските народи. Националната и регионалната сигурност са публични блага, които не могат да бъдат придобити чрез индивидуални, частни усилия. Анализът на балканската сигурност би трябвало да определи конкретното съдържание на понятието сигурност.С официално приетите документи от държавните институции на България показва, че такова определение липсва, което не пречи на активната употреба на понятието в политическия процес. Приемат се концепции и стратегии за сигурност, без да се конкретизира потребносттаи интересът, които политическите действия за сигурност би трябвало да удовлетворят и защитят.

Авторката анализира по-нататък въпросите за концептуалния вакуум в сферата на сигурността (разглеждат се различни политически учения и концептуални школи); военно-стратегическият аспект на балканската сигурност (въоръжените сили в района на Балканите); преговорите ДОВСЕ; политическият аспект на балканската сигурност (срещите на ПСЮИЕ); синергията между ЕС-ЮИЕ-Черноморски държави; икономическият аспект на балканската сигурност.

Статията е подкрепена със схеми и таблици, защитаващи тезите изложени в материала.

За автора

Преподавател в катедра "Политология" на Университета за национално и световно стопанство по академичните дисциплини "Политология", "Политически мениджмънд" и "Политически системи на балканските държави".

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ