ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Конфликтът Русия - Грузия и Евразийската енергийна доктрина на Запада

Автор: Проф. д.ик.н. Йордан Начев дата: 01/02/2009 (Брой 1 2009г.) от 71 до 78 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Според редица анализатори в момента на Кавказ и в Каспийския регион се решава един от главните въпроси на ХХI век – от къде ще премине геополитическата ос на света. Единият вариант е от Север през Каспийски регион на Юг, а другият – от Запад през Каспийския регион на Изток. И в двата случая линията преминава през Казахстан. Тази геополитическа транспортна ос трябва да поеме огромният търговски оборот Европа-Азия. През 1993 г. като идея се заражда Алтернативният транспортен коридор ТРАСЕКА, програма която включва 13 държави. ПонастоящемТРАСЕКА има четири основни компонента.

Авторът разглежда какво отношение към проекта имат големите сили и международни организации и конфликтът Русия-Грузия, като отбелязва, чеедна от причините, които провокираха грузинския конфликт, са интересите на Запада,залегнали в бъдещето на евразийския транспортен коридор.

За автора

Доктор на икономическите науки и доктор по психология. Авторът има богат дипломатически опит. Понастоящем преподава в Университета по библиотекознание и информационни технологии и в други държавни и частни висши учебни заведения по дисциплини, имащи отношение към геополитиката, глобализационните процеси, организационното поведение и националната и международната сигурност.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ