ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Паричните режими в посткомунистическите страни и дългосрочните перспективи

Автор: Проф. д-р Николай Неновски дата: 01/02/2009 (Брой 1 2009г.) от 79 до 96 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Дискусията за оптималните парични и валутно курсови режими има дълга история, която постоянно се обогатява с нови исторически примери и нови теоретични аргументи. Авторът представя свои разсъждения почерпени от 20-годишната история на посткомунистическия режим и дава някои насоки за бъдещи анализи. Ясно е, че различните подходи към паричните режими дълго ще съжителстват и в определен смисъл разнообразието на подходи ще продължи. Целта е те да се конкурират и обогатяват, а не да се елиминират.

Разглеждат се двата големи модела на динамика на паричните режими (два архетипа),  които в определен смисъл определят успешността на реформите. За да може двата опита за типология на паричните режими да са по-ясни е направен кратък обзор на основните моменти в историята на паричните режими в отделните страни. Това дава възможност паричните режими да се видят в светлината на цялостната икономическа, политическа и социална динамика на отделните икономики.

Статията е и5люстрирана с таблици, графики и схеми.

За автора

Преподава теория на парите и международни финанси в Университета за национално и световно стопанство, катедра „Финанси и счетоводство“. Преподавател е в Университета на Орлеан, Франция от 2000 година. Асоцииран изследовател е в ICER, Торино. Работи в Българска народна банка от 1996 г., а в периода 2002-2008 г. е член на Управителния й съвет. Съучредител е на „Българската макроикономическа асоциация“ и на българското дружество “Фридрих Хайек”.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ