ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Четирите стопански и обществени цикли – повече от век сериозни научни предизвикателства

Автор: Проф. д-р Чавдар Николов дата: 01/02/2009 (Брой 1 2009г.) от 97 до 102 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Според автора, фактът, че в рамките на малко повече от век новата история премина през четири икономически и съответно обществени цикли, е от изключителен изследователски интерес. Научното предизвикателство е още по-голямо, дотолкова, доколкото само в рамките на нашия живот, за около четвърт век, сме свидетели на две “обръщания на цикъла”. Което ще рече, че буквално през нашите очи се зародиха, реализираха и изчерпаха като тотална обществена практика идеите на неолиберализма.

По-нататък се разглеждат четирите цикли:

Първият цикъл в мисленето за икономиката, в подхода към регулирането и в самото икономическо и обществено развитие е “класическият либерален цикъл”.

Вторият цикъл – “кейнсианския цикъл” на човешкото и икономическото развитие, продължил от края на Голямата депресия до началото на 80-те години на миналото столетие, разклаща публичната убеденост във всесилието и непогрешимостта на “невидимата ръка на пазара”.

Третият – неолибералния цикъл в развитието на човечеството се развива през последния четвърт век. Неолибералните възгледи допринасят за стопанското отваряне, за технологичното и културното сближаване и „срастването” на икономиките и обществата в световен мащаб, за формирането на наченките на днешната “планетарна икономика”.

Четвъртият цикъл, който започва  през 2008 г., след краха на неолибералния набор от идеи, може да бъде определен като “синтетичен”, тоест – своеобразен синтез на положителното наследство от кейнсианството и неолиберализма.

За автора

Д-р по икономика;  два мандата декан на Стопанския факултет на ЮЗУ “Неофит Рилски”, понастоящем е ръководител катедра “Финанси и отчетност” в същия факултет. Автор на повече от седемстотин анализа по макроикономически и макрофинансови проблеми, по международни икономически и политически отношения, както и на седем публицистични книги за българския преход.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ