ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Ислямът в Западна Европа

Автор: Проф. д.ик.н. Владимир Чуков дата: 01/02/2009 (Брой 1 2009г.) от 103 до 122 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Авторът разглежда корените и причините за налагането и развитието на исляма в Германия, Швейцария и Швеция.

Анализаторите посочват различни причини за бързото разпространение на ислямската религия в германското общество. Без да нализа в теоретични подробности, авторът  ги систематизира в три основни групи: влиянието на Реформацията; чувството на вина сред немците, формирано вследствие на нацисткото минало на Германия; ратификацията на договора от Маастрихт през 1993 година. Изброяват се множеството ислямски организации и се отбелязва, чеислямът, в неговия радикален вариант, остава едно от сериознитепредизвикателства пред съвременнаГермания.

Навлизането на огромни маси мюсюлмани в Швейцария и първият допир на страната с „институционализирания ислям” започва през 60-те години на ХХ век. Този процес е свързан в голяма степен с постоянно променящата се нормативна база в областта на свободата на вероизповеданието, правата на човека и взаимоотношенията между държавата и религиозните институти. Посочват се статистически данни (2000 г.) за произхода на швейцарското мюсюлманско малцинство.

Разпространението на ислямската религия в Швеция е свързано със съзнателното отстояване на принципите на религиозната свобода в обществото. Главният проблем пред местната мюсюлманска общност е свързан със слабата степен на интеграция. Вкрая на 80-те години на ХХ век в Швеция преминава вълна от ислямофобия, а втора вълна на негативизъм срещу мюсюлманите преминава в страната през 2006 година.

За автора

Арабист, университетски преподавател и учен в областта на международната и национална сигурност, международните отношения и малцинствените взаимоотношения. Автор на много книги и изследвания в тази област издадени в страната и в чужбина. Преподава в редица български университети. Създател на неправителствената организация „Български център за близкоизточни изследвания“ и на „Център за регионални и конфесионални изследвания“.  Член на редица международни научни организации, сред които са European Association for Middle East Studies, Central Eurasian Society Studies и други.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ