ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Трансатлантическият диалог на ЕС: роля и място на България

Автор: Борис Шабански дата: 01/08/2010 (Брой 4 2010г.) от 101 до 116 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Настоящата статия има за цел да покаже какви са отношенията между Америка и Европа след падането на “желязната завеса” и по какъв начин позицията на България се вписва в тях. Също така каква би могла да бъде българската национална позиция, която да се защитава в рамките на общоевропейската. Хипотезата, която е поставена на изследване е, че институционалните промени след влизането в сила на Договора за ЕС предоставят добра юридическа основа за засилване ролята на Съюза като значим международен фактор. По този начин той би се превърнал в по-конструктивен партньор на САЩ.
САЩ винаги са гледали на ЕС от положението на суперсила, а политическите отношения не отговарят на нивото на икономическите връзки. Диалогът от двете страни на Атлантика в повечето случаи прилича на разнопосочно говорене между една държава и други 27 държави.
Авторът отбелязва, че в началото ЕС не разполага с достатъчно опит за самостоятелни действия на международната сцена, без подкрепата на най-силния си съюзник САЩ. Анализира се разминаването между САЩ и ЕС по отношение на Балканите и по време на войните в Ирак и в Афганистан, както и позицията на България.
Материалът е илюстриран с таблици и графики.

За автора

Стажант-аташе в дирекция „Международно сътрудничество и европейска интеграция” на Министерството на външните работи.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ