ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Социално-икономическо развитие на Албания в периода 1991-2006 година

Автор: Башким Рама дата: 01/04/2010 (Брой 1-2 2010г.) от 119 до 126 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Известният албански политик, учен и общественик Башким Рама говори за албанския преход в социалната и икономическата сфера, предимно за тези промени, които са свързани с образованието, трудовата ангажираност и безработицата.

До края на 1990 г. Албания постига висока степен на образованост на своите граждани спрямо предишното си ниво на развитие и в сравнение с други по-развити от нея държави. Положителните тенденции продължават и след 1990 година. Според европейските стандарти населението на Албания има млада възрастова структура, в резултат на което по-голямата част от него е икономически активна. По-значителна част от трудово ангажираното население е съсредоточено в селското стопанство, известен процент е зает в строителството, в транспорта и в търговията, след което следват заетите в промишлеността. Авторът разглежда и проблема с нарастващата емиграция.

Статията е богата на статистически данни, обобщени в таблици, графики и диаграми.

За автора

Дългогодишен служител в Министерство на външните работи на Албания. Заемал е различни дипломатически длъжности – ГДР, България, Косово. В България работи от периода на възстановяване на двустранните отношения. За съществен принос към развитието на отношенията между двете държавие награждаван с високи български отличия от Т. Живков и президента Жельо Желев. Понастоящем сезанимава с преподавателска, научна и обществена дейност.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ