ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

По пътя към дистанцираното сътрудничество: европейската политика на САЩ

Автор: Проф. д-р Никола Аврейски дата: 01/04/2010 (Брой 1-2 2010г.) от 137 до 170 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Авторът разглежда европейската политика на Съединените щати през Първата световна война и след нея, като отбелязва, че най-характерната особеност на тази политика до този период се състои в последователно провеждан политически и военен изолационизъм спрямо Европа. До избухването на Първата световна война САЩ избягват политически връзки и военни съюзи с европейците, за да не позволят да бъдат въвлечени във водовъртежа на техните противоречия и да си осигурят достатъчна свобода на своите външнополитически действия.

Военната авантюра на Стария свят отрежда на САЩ и Европа нови роли и отговорности за световното развитие. При сложно оплетените европейски противоборства значително нараства тежестта на САЩ като предпочитан външен и относително неутрален говорител в международните отношения. САЩ променят тенденциите в европейската си политика, изработвайки  нова външнополитическа доктрина – т. нар. “14точки на Уилсън”, оповестени в президентско послание до Конгреса на 8 януари 1918 година.

След Първата световна война САЩ отново се оттеглят от Европа, за което допринася и нарастването на противоречията между съюзниците след уреждането на следвоенния свят. Вашингтон не одобрява разпределението на мандатите за колониалните и зависимите страни от доминираното от европейците Общество на народите. Известна промяна на нагласите в САЩ спрямо Европа се забелязва към средата на 30-те години на ХХ в., когато щатското общество започва да се чувства обвързано с противоречивото и динамично икономическо и политическо развитие на Стария свят.

За автора

Доктор по Историография и професор по Нова и най-нова история (Политическа история на Европа и Северна Америка). Преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии – София, Висшето училище по сигурност и икономика – Пловдив и Югозападния университет “Неофит Рилски” – Благоевград.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ