ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Периоди на възход и модернизация на Япония

Автор: Доц. д-р Илиян Матеев дата: 01/04/2010 (Брой 1-2 2010г.) от 171 до 204 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Авторът отбелязва, че около средата на ХІХ век японските феодали постепенно осъзнават, че в страната трябва да започне модернизация най-напред от нейните въоръжени сили. Тези виждания са продиктувани от страха, че независимостта на Япония може да бъде заплашена от по-напредналите в технологично отношение страни от Запада. Задачата за създаването на предпоставките и осъществяването на прехода от „традиционното общество” към подем е окончателно осъществена в Япония по време на периода „Мейджи” („управление на просвещението”). Кулминацията на реформите настъпва през 1889 г., с приемането на конституцията „Мейджи”, която е изготвена по европейски образец.

Военните победи и териториалните придобивки на Япония в навечерието на Първата световна война оказват положителен ефект върху нейната икономика. Милитаризирането на страната и все още запазилите се остатъци от феодализма обаче придават военнофеодален характер на японската държава. В годините между двете световни войни, растежът на японската икономика се запазва, но предимно за сметка на развитието на определени отрасли като например военната и текстилната промишленост.

По-нататък авторът разглежда икономическото развитие на Япония след Втората световна война до наши дни, разделено на пет главни периода.

За автора

Преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, катедра „Икономическа теория и международни икономически отношения” на Стопанския факултет. Научните му интереси са в областите на регионалната икономическа интеграция и изследването на икономиките на страните от Източна Азия. Член е на Съюза на учените в България. Специализирал е в Токайски университет – Япония, Национален университет на Сингапур, Хонконгски университет – Китайска народна република, Сеулски национален университет – Република Корея  и „Академия Синика” – Тайван. 

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ