ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Европейската перспектива на Западните Балкани

Автор: Ангел Найденов дата: 09/12/2010 (Брой 6 2010г.) от 15 до 18 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Изказване на конференцията „Европейската политика на разширяване през 2010 година – нови надежди и стари тревоги. Ангажиментът на България.”, организирана от Съвета по външна политика на НС на БСП съвместно с Българското дипломатическо дружество, Националната асоциация за международни отношения, Центъра за европейски и международни изследвания и със съдействието на Фондация „Фридрих Еберт”.
Авторът отбелязва, че в рамките на ПСА се реализира и европейската перспектива на страните от Западните Балкани, като процесът на приближаване към ЕС се подпомага чрез финансови инструменти и достъп до програмите на Общността. Прави впечатление, обаче, различния статут на взаимоотношенията на държавите от региона с ЕС, както, че осъществяваните в част от тях икономически реформи, а за съжаление в някои от тях продължават, да се извършват при негативен международен имидж, неразвито гражданско общество и слабо разработени пазарни структури.
Изброяват се най-големите политическите и икономически рискове, които могат да поставят процеса на присъединяване на Западните Балкани под въпрос. Редица изследвания сочат, че евроскептицизмът сред страните от Западните Балкани постоянно расте. Рискът ЕС да изгуби влиянието си в региона е съвсем осезаем. Посочва се, че за повечето страни в района шансовете един ден да бъдат част от ЕС са въпрос на едно не толкова близко бъдеще. Процесът на присъединяване вече е доста по-сложен и изисква много повече усилия в сравнение с предходните две вълни.

За автора

Председател на Съвета по национална сигурност и отбрана на НС на БСП

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ