ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Западните Балкани – „преден двор” на Европейския съюз

Автор: Веселин Вълканов дата: 09/12/2010 (Брой 6 2010г.) от 19 до 22 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Изказване на конференцията „Европейската политика на разширяване през 2010 година – нови надежди и стари тревоги. Ангажиментът на България.”, организирана от Съвета по външна политика на НС на БСП съвместно с Българското дипломатическо дружество, Националната асоциация за международни отношения, Центъра за европейски и международни изследвания и със съдействието на Фондация „Фридрих Еберт”.
Отбелязва се, че разширяването е ключова политика на ЕС, със стратегически интерес за Съюза. ЕС не може да претендира за глобална роля, ако не се справи с предизвикателството на Западните Балкани. Следващото разширяване има своята специфика. По принцип става дума за все по-взискателни условия за въвеждане на все повече показатели за реформи. В този план, за успешно, трайно решаване на проблемите си Западните Балкани имат нужда от по-широка европейска рамка. За да бъдат преодолени стари рефлекси, навици, стереотипи, трябва да се надскочат националните граници. България трябва да преодолее чисто политическата и декларативна подкрепа за интегрирането в ЕС на Западните Балкани и да предложи повече конкретни идеи и проекти в този план.

За автора

Веселин Вълканов е началник на отдел „Политически и институционални въпроси на ЕС ”, МВнР. Дипломат от кариерата. Работил в задграничните представителства в Зимбабве, Индонезия и в Постоянното представителство към ЕС в Брюксел. Първият представител на България в Комитета за политика и сигурност на ЕС.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ