ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Албания и ЕС: как политиците могат да съсипят интеграцията

Автор: Маклен Миша дата: 09/12/2010 (Брой 6 2010г.) от 23 до 28 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Изказване на конференцията „Европейската политика на разширяване през 2010 година – нови надежди и стари тревоги. Ангажиментът на България.”, организирана от Съвета по външна политика на НС на БСП съвместно с Българското дипломатическо дружество, Националната асоциация за международни отношения, Центъра за европейски и международни изследвания и със съдействието на Фондация „Фридрих Еберт”.
Членът на Комисията по външна политика на Социалистическата партия на Албания говори за усилията на Албания по пътя на европейската интеграция и взетите решения за ускоряването на процеса. Анализира се становището на Европейската комисия в доклада за Албания, в който се очертава същата палитра от проблеми, които затрудняваха Албания в нейния преходен период и интеграционен процес – слаб и неефективен парламентаризъм и политически диалог, противоречия в отношенията между централната и местната власт, опити за застрашаване независимостта и безпартийността на Конституционния и на Върховния съд, както и неефективност и липса на независимост на прокуратурата и на съдебната система като цяло. По-нататък Докладът очертава сериозно проблема с корупцията.
Отбелязва се, че обществената подкрепа за европейската интеграция на Албания бележи високи стойности. Всички проучвания и изследвания на общественото мнение през последните 10 години сочат около 90% одобрение, но най-елементарната причина за тази подкрепа сред албанците е свързана предимно с правото на свободно пътуване. Все пак, според автора, албанската общественост уважава ЕС, заради неговата силна отдаденост на демокрацията и заради схващането, че всички негови действия са мотивирани в името на тази отдаденост.

За автора

Маклен Миша е експерт по европейски въпроси, член на Комисията по външна политика на Социалистическата партия на Албания.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ