ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Балканските проблеми и ангажиментите на ЕС към тях

Автор: Проф. д-р Динко Динков дата: 09/12/2010 (Брой 6 2010г.) от 29 до 34 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Изказване на конференцията „Европейската политика на разширяване през 2010 година – нови надежди и стари тревоги. Ангажиментът на България.”, организирана от Съвета по външна политика на НС на БСП съвместно с Българското дипломатическо дружество, Националната асоциация за международни отношения, Центъра за европейски и международни изследвания и със съдействието на Фондация „Фридрих Еберт”.
Доц. Динко Динков отбелязва, че балканският район се е превърнал в своеобразен „препъни камък” за Общата политика на Европейския съюз в областта на външните отношения и сигурността. Европейският съюз продължава да възприема Югоизточна Европа и особено Западните Балкани като конфликтен регион. Много се робува на стари стереотипи, лежи се на „старата слава” на Балканите и ЕС не успява да улови новите тенденции в региона. Според автора, ЕС не направи абсолютно нищо да приспособи своите критерии за оценяване към подготовката на страните кандидати за членство или да оценява резултатите от своята политика на разширяване, политиката на стабилизиране и асоцииране към страните от Югоизточна Европа. Във всички случаи това са политики на условията, на „моркова и тоягата”.
Авторът взима накратко отношение и по последните документи на ЕС – докладите за напредъка на страните от Западните Балкани в контекста на Споразуменията за стабилизиране и асоцииране.

За автора

Д-р Динко Динков е преподавател в катедра "Международни отношения" при Университета за национално и световно стопанство.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ