ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

България и интеграцията на Западните Балкани в ЕС

Автор: Кристиан Вигенин дата: 09/12/2010 (Брой 6 2010г.) от 35 до 38 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Изказване на конференцията „Европейската политика на разширяване през 2010 година – нови надежди и стари тревоги. Ангажиментът на България.”, организирана от Съвета по външна политика на НС на БСП съвместно с Българското дипломатическо дружество, Националната асоциация за международни отношения, Центъра за европейски и международни изследвания и със съдействието на Фондация „Фридрих Еберт”.
Авторът отбелязва, че 2010 г. е година на напредък във връзка с новото разширяване в Югоизточна Европа, което е отчетено и в решенията на ЕК и сега задачата е – да се използва този нов тласък, за ускоряване процеса на реформи в страните кандидатки да изпълнят по-бързо критериите за членство в ЕС. В ЕС също трябва да се направят усилия да не се оставя дебата по разширяването в ръцете на тези, които са против него, а да се види какви са позитивните моменти, защото разширяването е процес, от който печелят всички. Необходимо е да се види къде са конкретните въпроси, по които България би могла да бъде полезна в този процес, за да намери своето място и да изиграе тази роля, с която да подпомогне своите западни съседи в процеса на интеграция в ЕС. Тази подкрепа не е продиктувана единствено и само от добри чувства и от проява на солидарност, но и поради факта, че българската страна има полза целият регион на Западните Балкани да бъде интегриран в ЕС.
Най-малкото е странно, че темата за социално-икономическите предизвикателства, които, според Вигенин, реално са в основата на евроскептицизма и на нарастващото междурелигиозно и междуетническо напрежение в Европа като цяло, остава на заден план.

За автора

Председател на Комисията по европейските въпроси и контрол над европейските фондове в 44-то НС.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ