ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

България пред срив на основните социални структури

Автор: Проф. д-р Чавдар Николов дата: 09/12/2010 (Брой 6 2010г.) от 97 до 104 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Авторът споделя, че катастрофата на водещите световни икономики през 2008 година бе избегната изключително посредством текущи прагматични действия. Не може да се твърди, че последните са подплатени с някаква подробна и последователна научна теория. По-скоро спасяването на структурите в реалния и финансовия сектори е борба за оцеляването им на всяка цена, в спешен, понякога граничещ с паниката порядък. По този начин в икономиките на развитите страни бюджетно са се наляли огромни суми. Ясно е, че по пряк или косвен начин най-големите тежести за отлепянето от дъното на кризата в световен мащаб са поети от данъкоплатците. След големия трус от 2008 г. светът определено вече не е същият. Развитите страни подлагат историята, настоящето и бъдещето си на внимателен, подробен и критичен анализ. Изводите може да не са изведени окончателно, но вече никой не разчита на това, че пазарите ще се саморегулират по най-добрия начин. На дневен ред е държавното, включително глобалното регулиране.
Проф. Николов посочва, че не би могло да се твърди, че българското осмисляне и преосмисляне на случилото се през двадесетте години преход и на силно засегналата страната последна световна финансово-стопанска криза съвсем не се е състояло, закъснението е видимо. По-нататък авторът говори за примерите и доказателствата, че България е пред срив на основните социални структури.

За автора

Д-р по икономика;  два мандата декан на Стопанския факултет на ЮЗУ “Неофит Рилски”, понастоящем е ръководител катедра “Финанси и отчетност” в същия факултет. Автор на повече от седемстотин анализа по макроикономически и макрофинансови проблеми, по международни икономически и политически отношения, както и на седем публицистични книги за българския преход.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ