ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Европейската водна система „река-море” в диалога Изток-Запад

Автор: Д-р Сибила Симеонова дата: 01/10/2010 (Брой 5 2010г.) от 41 до 52 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

В последните години в Европа, под влиянието на Европейския съюз, се подготвя установяването на принципно нов режим на речното корабоплаване, чрез създаването на интегрирана европейска речна мрежа, включваща не само международните реки, но също така и каналите, открити за чуждестранни плавателни съдове. Така река Дунав се превръща в нов европейски транспортен фактор. Идеята за развитието на Единна европейска водна транспортна система, основаваща се на Общоевропейската транспортна политика, се обуславя от целта за изграждане на Единен европейски пазар. От гледна точка на диалога Изток-Запад настоящото изследване е съсредоточено върху три взаимно свързани проблемни области – актуализиране на режима на корабоплаване по Дунав посредством съществени промени в Белградската конвенция от 1948 г., които се квалифицират като ревизия на Конвенцията; създаване на нова единна европейска водна система чрез интегриране на плавателните реки и канали с морските пристанища в Черно море, Северно море и с други морски пространства на континента; приемане на Стратегия за Дунавския регион.
Авторката отбелязва, че ЕС полага големи усилия през последните пет години за развитието на технологичната основа на Служба за речна информация (RIS) на различни проекти, като: Автоматизирана информационна система (AIS); Вътрешна система за електронно картно изображение и информация (ECDIS); Система за баражи и комуникация (BICS).

За автора

Доктор по международно право и международни отношения, преподавател във Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров”; съдия в Административен съд – Русе.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ