ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Лявата икономическа политика по време на кризата

Автор: Уве Хикш дата: 01/10/2010 (Брой 5 2010г.) от 53 до 58 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатът от парламентарната група на Die Linke (Немската левица) в Бундестага отбелязва, че неолибералният капитализъм е довел до там, че на основата на една стагнираща реална икономика се е надул огромен финансов балон от пари и дългове. Увеличаващите се печалби и преразпределянето на приходите в полза на собствениците на капитала и на богатите предизвикват гигантски излишък на капитал. За разлика от предишните фази на икономически възход сега се констатира, че безработицата по време на възход не намалява съществено; бедността в относително богатите държави нараства; стига се до масирано унищожаване на капитал; започнала е ненаблюдавана досега в този й интензитет конкуренция; въпреки унищожаването на капитал се запазват свръхкапацитети и отвъд цикъла на икономическия възход.
По-нататък авторът споделя, че задача именно на левите е да покажат на хората, с един ясен анализ на сегашната ситуация, че капиталистическата икономика е причина за безработицата и експлоатацията. Само ако се даде една ясна алтернатива на сегашната неолибелрана икономическа политика на властимащите, левицата ще успее да превърне ежедневните проблеми на много хора в политическа алтернатива. По-нататък Уве Хикш разглежда най-важните елементи на една лява икономическа програма.

За автора

Уве Хикш е депутат от парламентарната група на Die Linke (Немската левица) в Бундестага; говорител на Марксисткия форум, на работната група по европейските въпроси за Берлин и на работната група по европейска политика и европейска интеграция на Die Linke на федерално ниво; икономист.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ