ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Европейският съюз и Южен Кавказ

Автор: Евгени Кирилов дата: 01/10/2010 (Брой 5 2010г.) от 59 до 62 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Евродепутатът Евгени Кирилов отбелязва, че Южен Кавказ има стратегическо значение за ЕС в политически и икономически аспект и най-вече от гледна точка на сигурността, поради което ЕС трябва да участва активно в стабилизирането на региона и в изграждането на Армения, Азербайджан и Грузия като стабилни и демократични държави, готови да развиват добри междусъседски отношения и да се интегрират в европейските политики. Именно затова всички инициативи на ЕС трябва да бъдат подкрепяни и развивани. Това важи особено много за най-новата инициатива на ЕС наречена „Източно партньорство“, която обхваща и страните от Южен Кавказ. Авторът разглежда рамката на тази инициатива.
Непрекъснато нарастващото значение на региона като енергиен, транспортен и комуникационен коридор, свързващ Каспийския регион и Централна Азия с Европа, както и нарастващите нужди на ЕС в областта на енергийната сигурност изискват и по-активна роля на ЕС в регионалните енергийни проекти. Сключването на споразуменията за асоцииране и последващо сключване на споразуменията за свободна търговия с всяка от трите кавказки страни ще бъде и първа стъпка към създаването на зона за свободна търговия между самите страни – процес, който би довел до едно по-задълбочено и прагматично регионално сътрудничество и интеграция и би подпомогнал решаването на регионалните конфликти, като този в Нагорни Карабах.

За автора

Член на Европейския парламент от 2007 г.; член на Комисията по регионално развитие; заместник-член на Комисията по външни работи; член на Съвместния парламентарен комитет за сътрудничество с Азербейджан, Армения и Грузия.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ